Relativní nasycení půdy


Nedostatek vláhy
                   
010203040506070 90100
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita

Zásobení půdního profilu vláhou a RELATIVNÍ NASYCENÍ PŮDY oproti minulému týdnu trochu pokleslo na téměř celém území, no nedošlo k výrazné změně. Nejnižší relativní nasycení půdy je na jihu Moravy a na západ a východ od Prahy.
Situace v povrchové vrstvě půdy (0–40 cm): Oproti minulému týdnu je povrchová vrstva na většině území ještě míň nasycená. Nejnižší relativní nasycení půdy v povrchové vrstvě (pod 20%) pozorujeme na Jižní Moravě, v okolí Prahy, na západ od ní a v okolí Plzně. Na zbylém území republiky je relativní nasycení půdy v hodnotách kolem 40-50%. Na Šumavě a v Orlických horách je díky srážkám v minulém týdnu situace lepší s nasycením i nad 70%.
Situace v celém profilu (0–100 cm): Na většině území je aktuálně relativní nasycení půdy pod 50%, přičemž v porovnání s předchozím týdnem je viditelný pokles téměř na celém území, opět s výjimkou Šumavy, Krkonoš a Orlických hor. Nejnižší nasycení (pod 20%) je aktuálně na jihu Moravy v okolí Znojma, Mikulova a Hodonínu a v Čechách v okolí Nymburku.

Více informací ZDE.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.