Deficit půdní vláhy [mm]


                          
-100-80-60-40-20-5520406080100
Odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě v daném období

STAV PŮDNÍ VLÁHY byl i nadále ovlivněn slabšími srážkami na většině území a vysokými teplotami v minulém týdnu. Zásoby vody poklesly, i když oproti minulému týdnu nijak výrazně a na ¾ území je patrný deficit. Ten je aktuálně nejvýraznější v Krkonoších, Jizerských horách a v okolí Jablunkova (0–100 cm).
V povrchové vrstvě (0–40 cm) je oproti minulému týdnů sledován také mírný pokles zásob vody a téměř na celém území je pozorován deficit.
V hlubší vrstvě (40–100 cm) je stav o něco málo lepší, ale oproti minulému týdnu se výrazně nezměnil- větší polovina území zůstává v deficitu zásob vody. V pásu od Jižních Čech po Orlické hory a také od Brna k Ostravě je deficit méně výrazný.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ jsou hladiny vodních toků převážně setrvalé nebo mírně rozkolísané po předchozích srážkách. V porovnání s dlouhodobými průměry jsou průtoky na celém území převážně podprůměrné až průměrné, místy na severu a západě Čech je v rámci vodnosti sledováno i sucho.
V celém profilu do 1 m se k 29. 07. vyskytuje deficit na 72 % území, což je oproti minulému týdnu další nárůst. Data korespondují i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.

Více informací ZDE.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.